Finse Sauna vs. Infrarood Sauna: Wat is het verschil?

Bij de keuze van een sauna zijn er twee keuzes: de Finse (traditionele) of de infrarood sauna. Welke is voor je de juiste?

De gezondheids- en wellness gemeenschap lijkt het er unaniem over eens te zijn dat tijd doorbrengen in een sauna echte, tastbare gezondheidsvoordelen oplevert. Sauna’s worden al honderden jaren gebruikt door gemeenschappen over de hele wereld om het lichaam te ontgiften en te reinigen, maar ook om een gevoel van rust, ontspanning en vitaliteit te geven.

De saunaliefhebber van vandaag heeft de keuze tussen de traditionele sauna, een Finse sauna, of een infrarood sauna. Laten we eens kijken naar beide en ontdekken waarom een infrarood sauna over het algemeen de voorkeur heeft voor de gezondheidsbewuste mens van vandaag.

Traditionele Finse stoomsauna’s vs. infrarood sauna’s

Ruimte

Als je veel tijd besteed aan het bekijken van de grote verschillen tussen Finse sauna’s en infrarood sauna’s, zul je waarschijnlijk merken dat de meeste infrarood sauna’s in formaat kunnen variëren van klein tot vrij groot. Sommige kunnen een paar mensen herbergen of zijn groot genoeg om hot yoga in te beoefenen, maar infrarood sauna’s hebben meestal een kleinere voetafdruk dan een traditionele sauna. De reden hiervoor is dat Finse sauna’s de neiging hebben veel ruimte te besteden aan het eigenlijke verwarmingselement. Dit kan ze nogal lomp maken voor thuisgebruik.

Onderhoud

Infrarood sauna’s (en hun verwarmingselementen) vereisen bijna geen onderhoud in tegenstelling tot de traditionele verwarmingselementen in een Finse sauna. In tegenstelling tot Finse sauna’s, gebruiken infrarood sauna’s geen buitensporige hoeveelheden warmte en stoom om de zweet opwekkende omgeving in de ruimte te creëren.

Finse sauna’s verbruiken over het algemeen ongeveer drie keer zoveel energie om te werken als een infrarood sauna, aangezien ze 45 – 60 minuten nodig hebben om hun optimale temperatuur te bereiken. Infrarood sauna’s hebben alleen een opwarmtijd nodig om de infraroodstralers op hun optimale temperatuur te laten komen (meestal ongeveer 15 minuten). Infrarood sauna’s verbruiken ongeveer ⅓ van de elektriciteit in vergelijking met een Finse sauna.

Finse sauna’s gebruiken grote hoeveelheden stoom en warmte om het sauna-effect te creëren. Dit blijkt de perfecte voedingsbodem te zijn voor bacteriën, ziektekiemen en schimmels, die allemaal een groter risico vormen op infectie en ziekte. Infraroodsauna’s daarentegen zijn droge sauna’s en het is aangetoond dat ze het niveau van oppervlakte verontreinigingen op de huid verlagen, oneffenheden wegwerken en de algemene teint verbeteren.

Opwarming

Traditionele Finse sauna’s, zoals die al honderden jaren in gebruik zijn, hebben een basis verwarmingsontwerp dat eenvoudig is, maar niet zo efficiënt als het ontwerp van een infraroodsauna. Een Fins ontwerp zal vaak ongeveer 6 kWh verbruiken om de hoge temperaturen te handhaven, terwijl een infrarood sauna ruwweg 1-2 kWh aan stroom verbruikt.

Als je bedenkt hoe lang je de Finse sauna moet voorverwarmen, wat ook nog eens ongeveer drie keer zoveel energie kost, is het duidelijk dat het infrarood ontwerp de oorlog op het gebied van efficiëntie heeft gewonnen. Het grootste verschil tussen de twee saunakachels is de temperatuur waarop ze werken. Infrarood sauna’s, zoals eerder vermeld, stellen het individu niet bloot aan zoveel warmte als de Finse sauna, wat de algehele ervaring ten goede komt.

Voordelen voor de gezondheid

De buitensporige hitte en vochtigheid van een Finse sauna veroorzaken hevige transpiratie, die verder leidt tot ontgifting en gewichtsverlies (hoewel vaak tijdelijk). Een infrarood sauna werkt op een vergelijkbare manier, maar bevat IR-golven die het lichaam binnendringen om de kerntemperatuur van binnenuit te verhogen. Deze golven zijn volkomen veilig en hebben een golflengte van 6 tot 12 micron, ideaal voor absorptie door het lichaam. Bovendien zijn infrarood apparaten efficiënter in het opwarmen van de spieren en gewrichten van het lichaam.

Wetenschappelijk is aangetoond dat een infrarood sauna zweet produceert dat voor 80% uit water en voor 20% uit gifstoffen bestaat, terwijl de traditionele Finse sauna zweet produceert dat voor 97% uit water en voor slechts 3% uit gifstoffen bestaat. Als je de ontgiftende voordelen tegen elkaar afweegt, is er geen vergelijking mogelijk. De infrarood sauna wint het altijd.

Wanneer je op zoek bent naar een sauna, voor thuis of licht commercieel gebruik, overweeg dan zeker alle praktische toepassingen van de infraroodsauna. Hoewel de iconische Finse sauna een groter sociaal potentieel heeft door zijn grotere afmetingen, overtreft de infrarood sauna alle andere modellen als het gaat om efficiëntie, betaalbaarheid, prestaties en comfort.

Andere berichten uit deze categorie

Bijzondere plekken voor een vakantie in Nederland

Lees dit artikel

Hoe kies je de perfecte outfits om mee te nemen op vakantie

Lees dit artikel

Zeilen in Nederland 

Lees dit artikel