Het onderwijs heeft een lange tijd op afstand moeten plaatsvinden en de leerlingen hebben noodgedwongen de les vanuit thuis moeten volgen. Ook voor de basisschoolkinderen is het een zware periode geweest. Thuis zitten elke dag, vriendjes en vriendinnetjes missen, altijd opgescheept met de ouders zorgt voor extra mentale druk bij de leerlingen.
Een schoolreisje is dan een mooie bijkomstigheid en vaak het hoogtepunt van het jaar. Gelukkig mag het weer! Kinderen gaan een volledige dag of meer, afhankelijk van de bestemming van de reis, genieten van een gezellig of educatief tripje met leeftijdsgenootjes. Het plannen van de reis kan echter een hele klus zijn. Wat zijn de mogelijkheden? En hoe plan je nu een veilig schoolreisje? In deze blog helpen je we verder.
Een stappenplan voor de organisatie
Om te garanderen dat je aan alles denkt wanneer je aan het plannen bent, kan werken via een stappenplan goede begeleiding bieden. Dit geeft structuur en maakt het proces aanzienlijk makkelijker.
Het prikken van de datum is de eerste stap van het organiseren van de schoolreis. Voor bepaalde scholen geldt het dat de datum al vastligt in de planning. Maar aan een groot aantal scholen is het de taak om zelf een dag uit te kiezen. Als vervolg op deze stap, is het vanzelfsprekend belangrijk dat de bestemming van de reis bekend is. Af en toe wordt er vanuit de school zelf aangegeven wat het doel van de reis is. Dit kan educatief zijn of simpelweg een dag om plezier te beleven.
Een volgend belangrijk aandachtspunt is vervoer. Er wordt vaak gekozen voor een busmaatschappij zodat de gehele klas mee kan in één voertuig. Het biedt gemak en bespaart tevens veel moeite en geregel. Maar welke busmaatschappij kies je dan? Vaak wordt er gekozen uit een regionale partij uit de buurt. De prijs is daarbij ook belangrijk aangezien scholen vaak een fixed budget hebben voor schoolreizen. Het is aan te raden om verschillende offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken.
De laatste stap in het proces is het bevestigen van een reis met een busmaatschappij naar keuze. De datum, locatie en het vervoer is geregeld. De reis kan beginnen!
De voordelen van een touringcar
Het reizen met een busmaatschappij heeft een aantal aantrekkelijke voordelen. Zo is het ontzettend eenvoudig om met de bus op pad te gaan en bespaart dit tijd die verspild moet worden aan het regelen van individueel vervoer per leerling. Het regelen is daarnaast helemaal niet handig. Voordat je voldoende ouders bij elkaar hebt geraapt, beginnen vooraan de eerste problemen vaak al. Met een bus ben je er bovendien zeker van dat alle leerlingen mee kunnen in één voertuig. Controle en tellen van hoofden van alle kinderen wordt zo een stuk gemakkelijker.
Tijdens een busreis worden de onderlinge contacten van de leerlingen vaak meer aangehaald. Zo leren de kinderen elkaar beter kennen buiten het klaslokaal en nieuwe vriendschappen ontstaan. Persoonlijk contact tussen elkaar bevordert tevens ook de sociale ontwikkeling.